Kokoelmat

Kokoelmat

Museon merkittävimmät objektit ovat 82 ilma-alusta. Ilma-aluskokoelman tähtiä ovat Consolidated-Vultee Convair 340/440 Metropolitan -liikennelentokone vuodelta 1953, I.V.L. A22 Hansa -meritiedustelukone vuodelta 1922 ja Messerschmitt Bf 109G-2:n hylkylöytö. Ilma-aluksiksi luetaan myös museokokoelmamme 1970-luvun riippuliitimet ja suomalaisen Veikko Kasevan kuumailmapallokuoret korineen. Muita suurikokoisia ja merkittäviä kokoelmaesineitä ovat 29 moottoria ja 14 ohjaamoharjoittelulaitetta.

Ilmailumuseon museokokoelmaan on liitetty noin 10 000 esinettä, noin 20 000 valokuvaa ja arkistossa on noin 1500 hyllymetriä aineistoja. Valokuvat ovat määrällisesti museon laajin aineisto, sillä niitä on arvioitu olevan yhteensä noin 285 000. Ilmailumuseo on avannut Finna-aineistohakupalvelussa jo huimat 9785 valokuvaa kaikkien käyttöön. Museon monipuolisiin kokoelmiin voi tutustua Finnassa.

 

 

 

Tue museon yleisösuosikkia Convair Metropolitania

Ilmailumuseon Convair 440 Metropolitan OH-LRB ”Old Lady” on Finnairin historian pisimmän työrupeaman tehnyt lentokone. Aero Oy:n Convair CV-440 Metropolitan OH-LRB kuljetti matkustajia ja rahtia yhteensä 27 vuoden ajan. Kotimaisilla lentoyhtiöillä Finnairilla ja Kar-Airilla on ollut yhteensä 9 Convair-konetta käytössä 1950–1980-luvuilla. Vielä nykyäänkin Convaireja lentää rahtikoneina maailmalla. Convair on museon kaikkien kävijöiden suosikkikohde, jonka kapealla käytävällä voi vielä aistia vanhan kiireettömän matkustamisen tunnelman.

Voit tukea Vanhan Rouvan säilymistä ja siirtoa Uuden Ilmailumuseon tiloihin lahjoittamalla museon kokoelmiin kohdistuvaan varainhankintaan. Kokoelmiin kohdistettu varainhankinta kohdistetaan mm. Convair CV-440 Metropolitanin siirtokuluihin ja modernien ilmatyynylaitteiden hankintaan.

 

 

 

 

Suomen Ilmailumuseon kuvakokoelmat.

Tue todellista ilmailun työjuhtaa

Lockheed 18-07 Lodestar OH-VKU on kahdella mäntämoottorilla varustettu matkustajakone. Ilmailumuseon Lockheed Lodestar lensi matkustajalentoja kotimaiselle Kar-Air Oy:lle 1950-luvulla. Kultakuokkana tunnettu kone toimi malminetsintätehtävissä Geologisella tutkimuslaitoksella 1970-luvulle saakka. Museokokoelmassa on säilynyt Lodestarin malminetsintään liittyviä mitta- ja viestintälaitteita.

Voit tukea Kultakuokan säilymistä ja siirtoa Uuden Ilmailumuseon tiloihin lahjoittamalla museon kokoelmiin kohdistuvaan varainhankintaan. Kokoelmiin kohdistettu varainhankinta kohdistetaan mm. Lockheed Lodestarin siirtokuluihin ja siirtovälineiden hankintaan.

Tue ikonisen Messerschmittin konservointia

Suomen Ilmailumuseon nykyisessä perusnäyttelyssä esillä oleva Messerschmitt Bf 109 G-2 on yksipaikkainen saksalainen hävittäjälentokone, joka on valmistettu Itävallassa. Messerschmitt oli toisen maailmansodan aikana yksi Saksan ilmavoimien, Luftwaffen päähävittäjälentokoneista.

Suomeen Messerschmitt-koneita hankittiin sodan aikana yli 150. Museoon päätynyt kone Bf 109 G-2 sai tunnuksen MT 208 Suomen ilmavoimissa. MT-208 teki pakkolaskun mereen Porin edustalle 1940-luvulla ja se nostettiin ja museoitiin vuonna 1999. Messerschmitt oli hajonnut pakkolaskussa osiin ja lentokoneen moottori, potkuri, peräsin, ohjaamo sekä siivet jouduttiin kaikki nostamaan erikseen. Yli 50 vuotta merenpohjassa ollut lentokone vaatii konservointia, jotta se voidaan turvallisesti laittaa esille uudessa näyttelyssä.

KURKISTUS MUSEON KOKOELMIEN TARINOIDEN TAAKSE

Liikennelentäjä Matti Nurminen museomme Convairin ohjaamossa

”Lennettiin kesällä 1967 Convairilla Ivalosta Kirkenäsiin. Vesiglykoliseos oli päällä ja lennettiin jo matkalentokorkeudessa polttoaineseos laihennettuna, kun mekaanikko sanoi että, ”Ota Matti tuo vesi pois päältä”. Otin ja molemmat moottorit sammuivat. Kippari veti kaasut kiinni ja minä panin seokset rikkaalle. Molemmat moottorit käynnistyivät saman tien.”

Matti Nurminen, Liikennelentäjä. Koko työura Finnairilla, takana 22 000 lentotuntia. Nykyään Ilmailumuseon vapaaehtoisena toimiva kiitelty simulaattorilentäjä.

Lentäjä hymyilee kameralle lentokoneen ohjaamossa
Liikennelentäjä Matti Nurminen Aero Oy:n Convair CV-440 Metropolitanin ohjaamossa perämiehen paikalla. Suomen Ilmailumuseon kokoelmat, CC BY 4.0.

Lentomajakoita ja matkustamopalveluhenkilöstön pukuja

Myös matkustamon ja ohjaamojen osat, interiöörien osat, potkurit ja mm. viestintälaitteet muodostavat merkittävän osan museokokoelmasta. Viestintälaitteisiin sisältyy isokokoisia lennonjohdon laitteita ja interiöörien osia, kiitoratojen valaisimia, tutkia ja mm. lentomajakka. Lentoyhtiöiden virkapukukokoelma ja varhainen lentovarustekokoelma on myös laaja ja merkittävä.  

Kaikkien Ilmailumuseon 10 000 esineen ja muun mittavan aineiston muuttaminen ja säilyttäminen asianmukaisissa olosuhteissa on valtava urakka. Tule mukaan tukemaan kokoelmien helmien ja suosikkikohteittesi siirtymistä kohti Uutta Ilmailumuseota! Kuva: DC-3 -lentokone ”Lokki” (OH-LCD) osaavien vapaaehtoisten muuttotalkoissa matkallaan kohti Ilmailumuseon pihan maamerkiksi.

Siirry takaisin sivun alkuun